Browsed by
Author: oudnereus

Nereus Magazine 2020

Nereus Magazine 2020

Afgelopen week viel het Nereus Magazine van 2020 bij de meeste donateurs op de deurmat. Donateurs die buiten de EU wonen (sinds 1 januari, dus ook inwoners van het Verenigd Koninkrijk) kunnen de ab actis mailen voor het magazine. Deze moeten handmatig worden verstuurd. Voor diegene die ‘m niet hebben ontvangen of ‘m alweer kwijt zijn, hierbij de link naar de digitale versie:

NEREUS MAGAZINE 2020

In Memoriam: Paula Boshouwers (1977-2021)

In Memoriam: Paula Boshouwers (1977-2021)

Paula Boshouwers overleed op 6 januari 2021 op 43-jarige leeftijd, na een langdurige strijd tegen kanker. Paula kwam aan op Nereus in 1995 en was de eerste twee jaar actief als wedstrijdroeister. In 1997 werd ze gevraagd voor het bestuur, in de functie van Ab-Actis. Het bestuursjaar 1997-1998 was het jaar waarin voor het eerst een betaalde hoofdcoach (Mark Emke) intrede deed op de vereniging, het jaar waarin de Varsity door de Oude Vier werd gewonnen in een roze boot, het jaar dat de kroegjool voor het eerst in jaren weer op N.I.A. zou plaatsvinden, maar op het laatste moment werd verplaatst naar “Partycentrum 2000” aan de Spaklerweg, het jaar dat de bierfusten werden vervangen door kelderbier, het jaar waarin een nieuw vlot werd geplaatst, het jaar dat de eerste plannen voor de verbouwing van het gebouw werden gesmeed en een jaar waarin veel ging zoals het altijd is geweest, met vele (inter)nationale roeisuccessen. Tot slot was het voor ons een jaar van persoonlijke groei en vriendschap binnen het bestuur.

Paula was in ons bestuur met afstand de jongste en het enige corpslid, of, in haar woorden: de “excuustruus”. Paula ontwikkelde zich al snel tot een moreel geweten binnen de wekelijkse bestuursvergaderingen, altijd integer, altijd dicht bij zichzelf, waarbij ze zich niet liet leiden door groepsdruk, dikwijls uitgeoefend door de heren ex-zware wedstrijdroeiers binnen het bestuur.  Ze was ook een trouwe verdediger van het Thetis-belang.

Haar authenticiteit en oprechte manier van omgang met anderen, heeft haar ook na het bestuursjaar vele trouwe vriendschappen gebracht. Later ontmoette ze haar man, Mark-Hendrik de Vries, met wie ze twee kinderen kreeg. Een harmonieus en liefdevol gezin, nu getroffen door dit ontzettende verdriet. We zullen haar enorm missen.

Namens het bestuur der A.S.R. Nereus 1997-1998,

Bram Goorhuis

 

In memoriam: Maarten Bernink (1948-2019)

In memoriam: Maarten Bernink (1948-2019)

Door Edmond Angenot

Water heeft altijd een grote aantrekkingskracht op Maarten gehad. In zijn tienerjaren was hij een getalenteerd vrije slagzwemmer en hoorde in zijn leeftijdsklasse tot de beste van Nederland, daarnaast zeilde hij op de Kaag met zijn BM.

In 1966 begon Maarten in Amsterdam aan de UvA met zijn geneeskundestudie en werd na een ouderwetse groentijd corpslid. Het was niet verwonderlijk dat hij met zijn voorliefde voor water ging afroeien bij Nereus dat een bloeiperiode doormaakte maar nog net niet “open”was. Na enige aarzeling ging hij meedoen met de selectie voor 1e jaars zwaar en werd uitverkoren. Onder bezielende leiding van Daan van der Linde en Roel Kramer werd het seizoen voorbereid o.a. met zware outdoor trainingen in het Amsterdams bos. Roei-ergometers bestonden toen nog niet.

In deze intensieve periode waarin je elkaar dagelijks zag werden wij boezemvrienden. 

Na een leuk seizoen dat werd besloten met wedstrijden in Polen en West Berlijn, waar we op de Wannsee “Duitse Hochschulemeister” werden, won Maarten en passant ook nog de twee zonder. Techniek had hij zeker!

In het tweede jaar kwam op de Rotsee de Gusti Snepper gedächtnispreise, een wissel trofee die mede door onze overwinning definitief in Nereus bezit kwam en nog altijd de bestuurstafel bij ledenvergaderingen siert. Na dit 2e jaar stopten de meesten van onze ploeg waaronder Maarten, een middengroep bestond toen nog niet. Een bestuursjaar als quaestor II volgde waarna avunculering.

De studie geneeskunde, die vlot van start was gegaan, werd op een laag pitje gezet. Dat kon toen nog! Maarten had intussen een motor aangeschaft en ging toeren, maandenlang, door Zuid Europa en Noord Afrika, in zijn eentje daar voelde hij zich toen al het prettigst bij.

In 1974 keerde hij actief terug op Nereus. Samen met Eric Endert en in het 2e jaar met Huub van Drooge coachten zij resp. de 1e jaars licht  en de 1e jaars zwaar. Met succes gezien het aantal blikken !

De studie eiste hierna alle aandacht en na een lange aanloop werd hij orthopaedisch chirurg, knutselen lag hem wel. Het was bijna vanzelfsprekend dat Maarten hierna een solopraktijk begon. Terug naar Haarlem, zijn geboortestad.

Door zijn afkeer van sociale groepsactiviteiten als reünies en lustrumdiners kwam hij nog maar sporadisch op Nereus. Maar belangstelling voor de club bleef zeker aanwezig en het is misschien niet verwonderlijk dat hij voor zijn

bakdekkruiser van 12 meter uit 1930, zonder boegschroef benadrukte hij altijd, een ligplaats vond in het jachthaventje naast Nereus. Vanaf zijn achterdek bekeek hij met veel plezier de langsvarende Nereusploegen maar mengde zich, einzelgänger als hij was, bij de Heineken en de Head niet tussen het gekrioel op het Nereusterras.

De laatste keer dat ik hem vlak voor zijn dood sprak, zei hij:”Door die einzelgängerei zijn veel vrienden afgehaakt maar ik was toch het liefst alleen”.

 

In memoriam Rob Bakker

In memoriam Rob Bakker

Met grote droefenis heeft de vereniging vernomen dat ons oud-lid Rob Bakker is overleden.

De heer Bakker kwam in 1963 aan op Nereus en was actief tot en met 1968 als roeier, onder andere in de Oude Vier. Hij was avuncul en lid van Oud-Nereus.

Rob was jeugdroeier geweest bij de Amstel, en kwam in 1963 aan bij Nereus. Hij zat in de eerstejaarsacht onder andere met Kloosterman, en Van de Griek, en ze werden  gecoached door Iwan Vanier. Die acht bestond uit twaalf man die in wisselende opstellingen. Vrijwel alles wonnen waar ze startten. Deze twaalfmans eerste jaarsacht  was een experiment dat niet is nagevolgd; teveel onrust.
In zijn tweede jaar werd een nieuwe acht gevormd,  gecoached door Daan van der Linde en Risto Heymans. Ook een succesvol jaar, met het kampioenschap in de acht en een tweede plaats in de vier-met als hoogtepunten. Met Van de Griek, Den  Besten en Van Maarleveld achter zich haalde hij de finale op de EK in Duisburg. In 1967 zat hij  de oude vier maar werd derde; in de vier-min (zie foto hieronder met Rob op twee) op de EK in Vichy waren darmstoornissen van de ploeg de oorzaak dat ze niets konden presteren.
Zijn poging om Mexico in de vier-zonder te halen mislukte net. Uit de email van Hylke Bakker: “hij memoreerde op zijn sterfbed nog dat hij de spelen van 1968 op een haar na gemist heeft met de 4- met Kloosterman, Griek en Niehe. Deze deceptie leidde echter tot het geluk van zijn leven. Hij ontmoette mijn moeder met wie hij een mooi leven heeft gedeeld”. Al met al heeft Rob een mooie roeicarriere gehad, waar met wat meer geluk zeker meer in had gezeten.
Rob is altijd bij Nereus betrokken geweest,  trouw oudNereid, en hij had jaarlijkse contacten met zijn oude ploeggenoten.

Wij wensen zijn familie, vrienden en de betrokkenen veel sterkte toe.

In memoriam Koert Dingemans

In memoriam Koert Dingemans

Met grote droefenis heeft de vereniging vernomen dat ons oud-lid Koert Dingemans op 13 april 2020 is overleden.

De heer Dingemans kwam in 1958 aan op Nereus en was actief als roeier en daarna als coach. De heer Dingemans heeft zich ingezet voor de vereniging in het bestuur. Hij was avuncul en lid van Oud-Nereus.

Wij wensen zijn familie, vrienden en de betrokkenen veel sterkte toe.

Nereus Magazine

Nereus Magazine

Het Nereus Magazine is weer bij alle Oud Leden bezorgd. In dit magazine is onder andere aandacht voor de wielersport na het roeien, en leest u diverse interviews met jong- en oud Nereïden. Er is geschreven over roeiers die reeds gestopt (Boaz Meylink), en toch weer begonnen zijn (Robert Lücken), de succesvolle Twentse tweeling: Martine en Marike Veldhuis krijgen een aantal pittige dilemma’s voorgelegd en er wordt stilgestaan bij een oude Varsity overwinning. Heeft u het magazine niet ontvangen? Mail dan naar reunisten@nereus.nl

Nereus Wielerpakjes

Nereus Wielerpakjes

Omdat blijkt dat veel Nereïden ook vaak naast de Amstel te vinden zijn, op de fiets welteverstaan, is er binnen de ASR een initiatief gegroeid om een koerstrui en –broek te ontwerpen. U kunt het beschouwen als een collecters-item; het nuttig gebruiken en uitdragen dat u een bordeauxrood hart heeft.

Vanaf heden zijn deze items aan te schaffen, óók voor dames. Bar bistro belle Ami heeft een (grote) helpende hand toegestoken en ook onze hoofdsponsor Kempen heeft besloten een duit in het zakje te doen. In BioRacer (voorziet onder andere Euskatel en de Nederlandse en Belgische bond van hun outfits) is een perfecte leverancier gevonden.

De trui bestaat uit een prachtig ontwerp, waarbij het lycra mouwen betreft: het neusje van de zalm. In de broek bevindt zich een zeer goede zeem waarmee u lachend Odf-Odw Rondje IJsselmeer kunt rijden. Verder is de broek van hoge kwaliteit.

De prijs voor een shirt en broek zal 75 euro bedragen, los kost een shirt shirt 38,50 euro en een broek 46,50 euro. Voor de combi deal moet u bij het afrekenen de kortingscode Nereus2018 gebruiken.

De winkelprijs voor deze kwaliteit van BioRacer is 110+ euro, met behulp van onze sponsoren is de prijs dus zeer gunstig geworden: laat deze kans niet lopen!

De levering zal ergens in augustus zijn, hoe u daarna uw bestelling kunt bemachtigen zal u via de mail kenbaar worden gemaakt. U kunt er ook voor kiezen om het via TNT post bij u thuis te laten bezorgen. Er is, mits genoeg animo, de mogelijkheid tot een tweede bestelling maar u kunt deze pas in september verwachten. De eerste bestelling zal plaatsvinden op woensdag 27 juni. U kunt dus uiterlijk tot dinsdag 26 juni bestellen via de webshop (www.nereus-merchandise.nl).

Dit zijn de eerste artikelen van de nieuw opgerichte Nereus Merchandise BV. Check regelmatig de webshop voor de nieuwste bordeauxrode artikelen!

Varsityboek: ‘Vóór alles het Hoofdnummer’

Varsityboek: ‘Vóór alles het Hoofdnummer’

Op een bijzonder gedenkboek in de maak willen wij u graag attenderen. Sinds april dit jaar is fotograaf Ben Kortman begonnen met de maak van een speciaal gedenkboek over de Varsity. Het boekwerk, dat de titel ‘Vóór alles het Hoofdnummer’ draagt, zal bestaan uit een verzameling portretten en persoonlijke verhalen van na-oorlogse Varsity winnaars. Van de oudst nog levendewinnaar van de race der Oude Vieren van 1946, tot de Oude Vier van Nereus die editie 135 won. Samen met reportage beeld en fotografie over de traditie en historie rondom de wedstrijd, moet dit hoogwaardige koffietafelboek een uniek totaalbeeld geven van deze bijzondere wedstrijd.
De financiering van dit project wordt verwezenlijkt door middel van een crowdfundingsactie, waarbij u een donatie kunt doen vanaf €45,-. In ruil hiervoor krijgt u een eervolle donateursvermelding en ontvangt u bij uitgave als eerste een speciale editie van het boek.
Uw bijdrage kunt u leveren via deze link. Voor een impressie van dit unieke boek verwijzen wij u naar de website: vooralleshethoofdnummer
Nereiden in het verzet

Nereiden in het verzet

Henk van Gelderen centraal staat in een verhaal over het verzet. De Oud Nereid weigerde zich als jood te laten registreren en rolde de illegaliteit in. Henk van Gelderen is lid geweest van Nereus in de periode 1939 tot 1942 waarin hij actief was als stuurman. Het artikel is te vinden via de volgende link

https://www.groene.nl/artikel/ik-sliep-nooit-in-een-pyjama